Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hasznos tudni valók a hörcsögökről

2010.12.25

A hörcsögök tartásáról általában

A hörcsög egyaránt tartható ketrecben és terráriumban. Egy hörcsög számára egy minimum 20 literes terrárium felel meg, de minél nagyobb az állat mozgástere, annál valószínűbb, hogy fizikailag és mentálisan is egészséges marad. A terráriumos tartás esetén ügyelni kell rá, hogy a terrárium megfelelően szellőzzön, és egyéb állatok ne férhessenek hozzá a hörcsöghöz. Mivel éjszakai állat, olyan helyre érdemes tenni, ahol nem zavaró, ha hajnalban mozgolódik.

A hörcsögöt szobahőmérsékleten helyezzük el, az ideális a 20-25 °C. Ne tegyük az állatot huzatos helyre, és mindenképpen ügyeljünk rá, hogy a terrárium / ketrec hőmérséklete ne menjen 15 °C alá. Mivel a hörcsögökigen érzékenyek a felmelegedésre is, ne tegyük ki az állatot közvetlen napfénynek, lámpának vagy egyéb, hőt sugárzó berendezésnek. A szíriai aranyhörcsög kedveli a meleget, a törpehörcsögök azonban általában nehezen viselik.

Alomnak puhafa forgácsot használhatunk; a cédrus és a friss fenyő használatát kerüljük. Ügyeljünk rá, hogy a forgács illatanyag- és pormentes legyen, és az almot rendszeresen cseréljük (hetente legalább 1-2-szer). Soha ne használjunk cédrusfa forgácsot, mert az ebben lévő illóolajok megbetegedést okozhatnak! Szénát és papírt is betehetünk neki; a széna esetében is fontos, hogy csíra- és pormentes legyen. Csak keménypapírt tegyünk be az állatnak (pl. WC papír gurigát, egyéb kemény kartont), mert a puha papír (pl. papír-zsebkendő, puha kéztörlő) beleragadhat a pofazacskójába és az állat pusztulását is okozhatja! A természetben 1-2 m mélységben labirintusszerű járatokat ásnak maguknak búvóhelyül, és napközben itt tartózkodnak, így nagyon fontos számukra megfelelő búvóhely biztosítása. Sok hörcsög szereti magát beásni az alomba, ezért érdemes 4-5 cm vastagságon elhelyezni az almot.

A hörcsög étrendje legyen változatos. Alap tápként a kereskedésekben kapható, kifejezetten hörcsögök számára készült magkeverék megfelelő, emellett adjunk naponta legalább egyszer friss zöldséget és gyümölcsöt. Adhatunk szinte mindent, brokkolit, répát, uborkát, almát (a magját ne), körtét, szőlőt, de ne adjunk nekik krumplit, káposztát, babot, karfiolt, karalábét, sem erős paprikát, hagymát, citrusféléket. Zöld salátát csak limitált mennyiségben kínáljunk. Hetente adhatunk kevés fehérjét (főtt csirkehúst, sajtot, natúr joghurtot, tojást, száraz macska vagy kutyatápot). Cukros ételeket semmiképpen se adjunk nekik, mert könnyen diabétesz alakulhat ki! Az el nem fogyasztott zöldséget és gyümölcsöt vegyük ki, mert ha megpenészedik, betegséget okozhat.

Ügyeljünk rá, hogy az állat számára mindig legyen elérhető friss víz; lehetőleg használjunk golyós önitatót, mert a vizes tálkába belepotyogó forgács felszívja a vizet, illetve az állat könnyen felboríthatja.

A hörcsögök a pofazacskóikba gyűjtik a táplálékot. Pofazacskók úgy megduzzadhatnak az összegyűjtött eleségtől, hogy a fejük szinte a kétszeresére szélesedik.

A nemek megkülönböztetése felnőtt állatok esetében könnyű: a hímek általában karcsúbbak, és testük hátsó része jellegzetes csúcsban végződik (itt helyezkednek el a zsírpárnáik). A nőstények általában teltebbek és zömökebbek, faroktövük gömbölyded. Fiatal állatok esetében legbiztosabban az ivarszervekről tudjuk megállapítani az állat nemét: a nőstények végbélnyílása és ivarnyílása közel van egymáshoz, ha ez a távolság nagy, az állat hím.A szíriai aranyhörcsög (Mesocricetus auratus)

Aranyhörcsög


A szíriai aranyhörcsög eredetileg a Közel-Kelet sivatagos területein élt, mára azonban szinte teljesen eltűnt a természetes élőhelyéről. Bár egyik legelterjedtebb háziállatunk, csak a 20. században kezdték házikedvencként tartani. A kedvtelésből tartott aranyhörcsögök őseként azt a példányt tartják számon, amit Israel Ahaloni, egy jeruzsálemi zoológus professzor ásott ki 12 utódjával együtt egy 2 méter mély üregből 1930-ban.

A kifejlett állat 15-17 cm hosszú; farkuk rövid, 1-1,5 cm. Súlyuk 80-150 gramm. Vemhességük az ismert emlősfajok között a legrövidebb, mindössze 15-18 nap. Eredetileg egyetlen színváltozata létezett, ám azóta számos színt kitenyésztettek (fekete vagy coboly, rozsda, csokoládé stb). Angóra változata is ismert, ezt angol nyelvterületen Teddy bear hamsternek (Teddy-mackó hörcsögnek) is nevezik.A törpehörcsögök

Dzsungáriai törpehörcsögök


A törpehörcsögök elnevezésében és elkülönítésében még a szakirodalomban is igen nagy a káosz. A dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus), a Campbell-hörcsög (Phodopus campbelli) és a Roborovski-hörcsög (Phodopus roborovskii) igen közeli rokonok, mind a Phodopus rendszertani nemzetség (genus) tagjai; az első kettő szaporodni is képes egymással, így a fajkeveredés is előfordul. Rajtuk kívül a kínai csíkos törpehörcsögöt (Cricetulus griseus) is tartják kedvencként, bár Magyarországon igen ritka. A törpehörcsögök hobbiállatként való tartása viszonylag új; a 70-es évektől kezdve jött divatba Európában.

A dzsungáriai törpehörcsög hazája a mai Mongólia és Kelet-Kazahsztán területén fekvő dzsungáriai sztyeppe. Testhossza 6-11 cm, tömege 25-50 gramm. Három fő színváltozata ismert, a vadas (barnás-szürkés-feketés), a winter-white (fehér) és a pearl (gyöngyház). Hátuk közepén egy sötét vonal húzódik. Kb. 2-3 évig élnek.

A Campbell-hörcsög természetes környezetében Ázsia félsivatagos területein él. Bár nagyon hasonlít a dzsungáriai törpehörcsögre, vannak apró különbségek: fülei valamivel nagyobbak, orra hegyesebb, a hátukon látható csík ksekenyebb, és általában kevésbé szelídek. Hossza 8-10 cm, tömege 25-50 gramm. 1,5-3 évig él. Sok színváltozatuk ismert, leggyakoribb a vadas és a fehér (ezüst); szőrük valamivel hosszabb, mint a többi törpehörcsögé.

A Roborovski-hörcsög (nevezik sivatagi hörcsögnek is) őshazája a mongóliai sivatagos sztyeppe és Észak-Kína. Kisebb, mint a másik két Phodopus faj: hossza átlagosan 4-4,5 cm, súlya 25 gramm körül van. Fülei a testéhez képest nagyobbak, mint a másik két törpehörcsögnek. 2-3 évig él. Vadas és fehérfejű ("husky") színváltozata elterjedt, de az elmúlt években újabb színmutációk is megjelentek.

A kínai csíkos törpehörcsög a többi hobbicélból tartott törpehörcsöggel ellentétben a hosszúfarkú hörcsögök közé tartozik; farka elérheti a 2-2,5 cm-t. Nagyobb, mint a többi törpehörcsög faj, hossza általában 10-12 cm. A közép-ázsiai sztyeppe a természetes élőhelye. 3-4 évig is elél, és a többi törpehörcsöggel ellentétben nem csak magányosan, de csoportban is tartható.

 

 


 
 
 
 
 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 226660
Hónap: 1918
Nap: 52